Vad kollas under uppkörningen?

Kortfattat kan man säga att man genom uppkörningen kontrollerar att du har de färdigheter som anses nödvändiga för att framföra ett fordon i trafik. Du ska helt enkelt övertyga inspektören om att du kan köra på ett trafiksäkert, korrekt och miljövänligt sätt – att du kommer kunna anpassa dig till trafiken när du väl är ute och kör själv.

Hur går uppkörningen till?

Efter att inspektören kollat din legitimation, förklarat i korthet vad som kommer att hända och bett dig utföra en säkerhetskontroll börjar själva körningen. Inspektören kommer att ge dig klara och tydliga instruktioner. Instruktionerna ska ges i god tid. En vanlig myt är att instruktörerna är ute för att kugga dig – till exempel genom att inte ge dig instruktioner i tid.

Denna myt stämmer dock inte. Tänk på att inspektörerna är individer – vissa bedömer vissa saker hårdare än andra, och du kan ha oturen att råka ut för en inspektör som har en dålig dag, är förbannad och därför bedömer dig lite hårdare än vanligtvis. Men de försöker inte kugga dig med mening – om det inte finns något att kugga dig på kommer du heller inte bli kuggat. Och de försöker alltid ge instruktioner i god tid – även om det ibland händer att de ger en instruktion lite för sent.

Om du inte hör eller uppfattar någon instruktion – stressa inte, utan be att inspektören upprepar den. Om han sagt att du ska svänga vänster men du uppfattar att du inte hinner byta fil på ett trafiksäkert sätt, säg detta högt – ”jag kan inte byta fil nu, så därför kommer jag köra rakt fram istället och vända när det är lämpligt för att sedan svänga åt höger”.

Detta tyder på ett moget trafikbeteende och du kan på så sätt vända något negativt (missat att ta hänsyn till en instruktion) till något positivt (istället för att stressa och kanske kasta göra ett trafikfarligt körfältsbyte tar du det lugnt och löser situationen).

Självklart kan du också be att inspektören upprepar instruktioner som känns oklara. Tänk också på att du kan bli ombedd att följa trafikskyltar mot en viss ort eller plats, till exempel kan inspektören säga ”följ skyltarna mot Ikea”, ”kör längs väg 54 och sväng sedan av på väg 139” och så vidare. Men om något känns oklart – fråga direkt!

Kom också ihåg att du kan samtala med inspektören under körningen – om du känner att du klarar av det. Ofta kan detta hjälpa dig slappna av.

Tänk också på att du sällan blir kuggad för enstaka misstag (om det inte är grova sådana). Att få motorstopp en eller ett par gånger leder inte till en underkänd uppkörning om du i övrigt kör bra! Det är helheten som bedöms, så haka inte upp dig på misstagen utan fortsätt köra. Och läs våra tips inför din uppkörning här för att få ytterligare tips och råd för att klara din uppkörning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *